10 цікавих фактів про українську економіку

Ми звикли, що економіка зазвичай нецікава та нудна. Але це зовсім не так. Просто треба правильно, без складних таблиць та цифр розповідати про нашу країну так, щоб було зрозуміло кожному українцю.

 

  1. Дніпровська область – найбільш аграрний регіон в країні

Вважається, що Дніпровська область – це здебільшого промисловий регіон з великою кількістю заводів та шахт. Але це не заважає розвивати там сільське господарство. В 2015 році Дніпровська область зайняла перше місце серед регіонів України по розвитку переробної промисловості, а вже в 2016 році вдалося зайняти четверте місце по сільському господарству.

  1. Україна – одна з небагатьох країн, де заборонений продаж сільськогосподарської землі

Така заборона діє також в Північній Кореї, Таджикистані, Венесуелі, Кубі та Конго. Закон поки ще діє, хоча можливо все-таки колись буде відмінений. Цікаво, що власники такої землі можуть робити зі своєю ділянкою все що завгодно, але продати ніяк не можуть.

  1. Важлива роль України в питаннях газу в Європі

По видобутку газу Україна займає 4-те місце в Європі та має в своєму розпорядженні величезні газосховища. Якщо їх повністю заповнити, то ми зможемо використовувати лише цей газ цілий рік. Крім того, в цих сховищах можна зберігати європейський газ. А російський газ взагалі не зможе потрапити в Європу в разі відсутності нашої газотранспортної системи.

  1. Україна скоро може втратити транзит

Зараз російський «Газпром» займається створенням додаткових газопроводів, які можуть стати причиною втрати транзиту та $3 млрд. В 2019-20 році планується завершення будівництва та закінчення контракту на прокачку російського газу.

  1. Видобуток нафти та газу з Єгипту

Нафтогаз вже 7 років займається видобутком нафти та газу з родовищ в Єгипті. За цей час було зроблено 49 свердловин, здобуто 0,5% всього газу та 3% нафти.

  1. Продовження торговельних відносин з Росією

Транзит російського газу продовжується. Україна з Росією торгує чорними металами та продуктами хімічної промисловості, а за всього 9 місяців така взаємодія принесла 11 млрд. дол.

  1. Бажання іноземних інвесторів вкладати в реальну економіку

Інвестори перестають підтримувати українські банки і відповідно вкладати в них свої кошти. Зараз близько 80% всіх інвестицій спрямовані в реальний сектор економіки (виробництво товарів та нематеріальних послуг), а не в фінансовий. Необхідності фінансувати банки не виникає, тому що цей сектор в економіці України постійно падає.

  1. Ми – лідери по кількості блокчейн-проектів

Сьогодні тема криптовалют на блокчейн знайома вже майже кожному. На даний час близько 200 проектів в Україні розвиваються при участі криптоіндустрії, адже отримати реальні інвестиції чи кредити вже набагато складніше. Наприклад, українська компанія DMarket створила віртуальний торговий центр для ігор та вже залучила 25 млн. дол. на ІСО.

  1. Прогноз зростання показників ВВП
    Рейтингове агентство Moody”s заявляє, що вже в 2018 році наша економіка виросте на 3,5%. Аналітики також зазначають про послаблення банківської системи та велику кількість несприятливих подій.
  2. Лише 50% українців мають доступ в мережу Інтернет

Інтернет в нашій країні досить дешевий, але лише половина українців ним користуються. А ще він в нас повільний, наприклад, в Європі інтернет в 2-3 рази швидший.