Науковиці ТНТУ відвідали Бельгію в рамках міжнародного проєкт Erasmus+ «Розвиток підприємливості, креативності та міжкультурних компетенцій для якісного викладання в Україні»

У 2024 році Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя у складі консорціуму розпочав міжнародний проєкт Erasmus+ (напрямок КА2 Розбудова потенціалу ЗВО) «Розвиток підприємливості, креативності та міжкультурних компетенцій для якісного викладання в Україні» («Stepping – up Talent, Creativity and Entrepreneurship Leadership Program from High Quality Teaching in Ukraine»).

Команду ТНТУ в проєкті представляють: д.т.н., проф., проректор з міжнародного співробітництва Тетяна Вітенько (координатор проєкту); д.е.н., проф. кафедри економіки та фінансів Ірина Крамар; д.е.н., проф. кафедри економіки та фінансів Наталія Мариненко; к.ф.-м.н., доц. кафедри фізики Юрій Скоренький; провідний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Вікторія Зубкова.

З 03 по 07 червня в університеті UCLL (Бельгія) відбувся перший офлайн-тренінг в рамках реалізації проєкту, учасниками якого від команди ТНТУ були професорки кафедри економіки та фінансів Ірина Крамар та Наталія Мариненко.

Тренінг включав декілька модулів (сесій), спрямованих на здобуття певних навичок, необхідних для навчання творчості, інноваційності та підприємництву українських тренерів.

Учасники ознайомилися із ключовими напрямами та методами діяльності EntreComp — спільного дослідницького центру Європейського Союзу у партнерстві з Генеральним директоратом із питань зайнятості, соціальних питань та інклюзії. EntreComp стверджує, що підприємництво – це компетентність тривалістю у життя, а тому розвивати підприємницький тип мислення необхідно кожному.

Так, як одним із завдань проєкту є навчання підприємницьких компетентностей з використанням конструктора Lego, для учасників тренінгу було проведено воркшоп Lego Serious Play і Blocks Challenge game, які представили деякі можливості застосування конструктора під час навчання з метою розвитку креативності, підприємливості, а також розвитку soft skills, без яких самореалізація у сучасному світі неможлива.

Зважаючи на те, що даний проєкт виконується в рамках консорціуму, важливо розуміти роль кожного члена команди для досягнення успіху. Тому одним із етапів тренінгу був воркшоп на виявлення особистісних якостей, які найбільш притаманні кожному, і як це впливає на результат команди (Insight Discovery Personal Profile). Дана тренінг-сесія є важливою також в контексті набуття міжкультурних компетентностей для забезпечення якісного викладання, що є однією з цілей проєкту.

Окрім того, учасники ознайомилися з різноманітними симуляційними бізнес-іграми, які доцільно використовувати для роботи зі студентами з метою кращого розуміння ними результативності прийнятих рішень при веденні підприємницької діяльності.

Наступна сесія була присвячена успішним кейсам реалізації міжнародних проєктів, зокрема в частині створення MOOCs.

В рамках візиту було відвідано бізнес-центр Corda, який є місцем, де зароджуються інновації в Бельгії, членами якого є понад 250 всесвітньовідомих компаній, що розташовують свої офіси на території даного інкубатора. У той же час він є ефективним майданчиком для розвитку технологічних стартап-проєктів. Окрім того, Corda активно співпрацює з університетом UCLL, організатором тренінг-тижня та учасником консорціуму, студенти якого працюють в університетський лабораторії XP-Lab, яка знаходиться в Corda, створюючи прототипи своїх бізнес-ідей, а також виконуючи проєкти з різних дисциплін.

На завершення тренінгу проведено хакатон на тему впровадження підприємницької освіти в університетах.

Велика подяка організатором тренінгу — університету University College Leuven-Limburg Hogeschool UCLL (Бельгія), зокрема дослідницькому центру Smart organizations (Хосе Тумерс, Анеліс Шротен, Ілсе Фраусен) за практично-орієнтовані воркшопи, челенджі та методики, які дозволять розвивати креативність, підприємливість та міжкультурні компетентності серед студентів та громадськості!

Дякуємо національному Еразмус+ офісу за постійну підтримку та супровід при реалізації проєкту!

Дякуємо іноземним та українським партнерам проєкту за спільну роботу, спрямовану на покращення якості української освіти, зокрема тим, з ким мали нагоду працювати впродовж тренінгового тижня:

Львівська національна академія мистецтв

Міжнародний європейський університет

Українська інженерно-педагогічна академія

Український католицький університет

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

НГО «Інноваційна генерація»

Дякуємо ТНТУ за можливості реалізації проєкту!