Освіта для людей із особливими потребами  є важливим кроком до їх подальшого розвитку, реабілітації й соціалізації, шансом на самостійне та незалежне життя в сучасному світі, можливістю проявити свої природні таланти та бути корисними для суспільства.
Це розуміють викладачі кафедри ЕФ і наполегливо працюють над питанням реалізації інклюзивного підходу на рівні функціонуючих на кафедрі ОПП, що є достатньо важливою та складною проблемою.
Саме тому зав. кафедри ЕФ д.е.н., професорка Олена Панухник Olena Panukhnyk прийняла запрошення і долучилася до наради-семінару в ТОДА , де представила власне бачення процесу організації інклюзивного простору, який би зміг забезпечити в Університеті можливість рівного доступу до освітніх послуг, створення індивідуальної комфортної траєкторії  для саморозвитку й самореалізації кожної особистості, незалежно від стану здоров’я, здібностей і можливостей, соціального положення та інших відмінностей.
Участь в українсько-естонському міжнародному проєкті
«Кращі практики співпраці самоврядування та громадянського суспільства», організаторами якого виступили Тернопільська міська рада та Естонський Центр Східного Партнерства, дозволили проф. Олені Панухник Olena Panukhnyk познайомитися з європейською моделлю інклюзивного навчання, яку доцільно впроваджувати на всіх рівнях освітнього простору України.