Власний погляд України на себе як на члена європейського співтовариства, практичне входження української держави до цієї спільноти вимагають від України набуття досвіду і отримання практичних навичок міжнародної співпраці, зокрема, між Литвою і Україною.

Виходячи з розуміння вищезазначеної тези, та у продовження візиту делегації ТНТУ ім. Івана Пулюя у Литву 2-5 грудня 2015 р., 16 – 21 січня 2016 року м. Таураге, за абсолютним переконанням його мешканців — «європейську столицю зеленої енергетики», — відвідала делегація кафедри економіки та фінансів університету в складі д.е.н., проф. Панухник Олени Віталіївни та к.е.н., асистента Бажанової Наталії Володимирівни. Дана поїздка відбулася на запрошення мерії та Асоціації підприємців (TAVA) м. Таураге з метою визначення конкретних напрямів співпраці та заходів з їх реалізації в контексті виконання пунктів Меморандуму про співпрацю, підписаного сторонами 3 грудня 2015 року.

Делегація ТНТУ ім. Івана Пулюя прибула з проектною пропозицією, відповідно до якої розглядалась можливість проведення 3-5 червня 2016 р. у м. Таураге спільного україно-литовського круглого столу «ЛИТВА-УКРАЇНА: кроки назустріч у спільне європейське майбутнє» в контексті заходів, приурочених Дню міста Таураге. Учасниками цього заходу від України стануть переможці різноманітних конкурсів і номінацій, які проводитимуться серед представників шкільної і студентської молоді, працівників закладів освіти, бізнес-структур, владних інституцій, громадських організацій.

Метою проведення круглого столу є поєднання інтересів органів влади, підприємницьких структур, закладів освіти та громадськості у процесах налагодження ефективного міжнародного партнерства.

Під час проведення даного заходу учасники отримають досвід щодо механізмів формування стійкої взаємовигідної співпраці в контексті розвитку соціально відповідального суспільства.

Пропоновані кроки (напрями) для обговорення:

  • Крок 1. Соціально відповідальна діяльність бізнесу: можливості застосування досвіду Литви у підприємницьких структурах України.
  • Крок 2. Підготовка майбутніх фахівців: якісна освіта та роль партнерств.
  • Крок 3. Розвиток територіальних громад: очікування від процесу децентралізації.
  • Крок 4. Збереження історичної та культурної спадщини: обов’язок перед прийдешніми поколіннями.
  • Крок 5. Підвищення ролі громадських організацій у процесі формування сучасного європейського суспільства.

Дана пропозиція широко обговорювалася у всіх структурах, які матимуть відношення до організації запропонованого заходу та реалізації наступних етапів спільного проекту. Зокрема, проф. О.В. Панухник виступила з доповіддю і презентацією перед представниками мерії; Асоціації підприємців; Ротарі-клубу; Асоціації «Таурагська громада друзів Тернополя»; представниками мас-медіа.

Концепція круглого столу знайшла глибоке розуміння і активну підтримку з боку литовських партнерів. Одностайно було прийнято рішення про доцільність його проведення.

Делегація мала нагоду побувати на багатьох діючих підприємствах різноманітних галузей та напрямів діяльності, зокрема AB «Vilkyškių pieninė»UAB «Tauragės šilumos tinklai»UAB «Švytis»UAB «EgersundNet»UAB «Bremena»IĮ «AUTOEŽERUONA».

Делегація ТНТУ ім. І. Пулюя отримала пропозицію від Асоціації «Таурагська громада друзів Тернополя» щодо підписання Угоди про співпрацю.

Зважаючи на формати міжнародного співробітництва, які склалися між громадами м. Таураге та м. Тернополя («Угода про співробітництво між самоврядуванням району Таураге (Литовська Республіка) та містом Тернопіль» (підписана в Тернополі 28 серпня 2015 року), Міська рада м. Тернополя активно підтримала заходи з реалізації проекту та висловила бажання прийняти участь у засіданні круглого столу.